Wódki Chopin to polskiej produkcji wódka produkowana z polskich zbóż i ziemniaków. Jest jedną z marek premium i nazwana została na cześć najwybitniejszego polskiego kompozytora, którego wizerunek widnieje na butelce. Ta wódka została wprowadzona na rynek w 1993 roku i produkowana jest przez zakłady Polmos w Siedlcach, które mają długą historię. Historia siedleckiego Polmosu sięga końca XIX wieku, kiedy Polska znajdowała się jeszcze pod zaborami. Władze carskie kupiły wówczas dla Państwowego Monopolu Spirytusowego znajdującą się w Siedlcach Wytwórnię Laku. Po zmianie profilu produkcji, do 1991 roku, przedsiębiorstwo wchodziło w skład Warszawskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego „Polmos”. Jako „Podlaska Wytwórnia Wódek Polmos” zakład funkcjonował w latach 1991-1998. W listopadzie 1998 roku firma zmieniła nazwę na Podlaska Wytwórnia Wódek „Polmos” S.A. Momentem przełomowym w historii przedsiębiorstwa było wprowadzenie na rynek w 1993 roku luksusowej wódki Chopin, w innowacyjnej wówczas, oszronionej butelce z okienkiem, przez które można było zobaczyć powiększony niczym w lupie portret Chopina. Gorzelnia Chopin to kameralny, klimatyczny obiekt otoczony sadami i polami, z których plony stanowią podstawę produkcji. To właśnie tu w procesie fermentacji, destylacji a następnie rektyfikacji, powstaje najlepszy na świecie spirytus. Zakład czuwa nad każdym etapem tworzenia alkoholi: od starannej selekcji składników aż do momentu zamknięcia ich w butelce. Siedlecki Polmos to firma, w której głęboki szacunek do tradycji i doświadczenia łączy się z nowoczesnymi technologiami. Do destylacji spirytusu służy historyczna już miedziana kolumna, ale również alembiki. Każda opuszczająca wytwórnię butelka kryje w sobie pasje i emocje, jakie towarzyszą procesowi powstawania najlepszych wyrobów spirytusowych na świecie. Dzięki najwyższej jakości spiritus frumenti, który jest używany do produkcji, wódka Chopin ma gładki, czysty smak, który nie zawiera ostrych nut alkoholowych. Dodatkowo, woda używana do rozcieńczania spiritus frumenti pochodzi z naturalnego podziemnego źródła, co również przyczynia się do charakterystycznego smaku wódce Chopin. Wódka Chopin jest klasyfikowana w segmencie najlepszych i najdroższych wódek białych. Potwierdzają to opinie jurorów brukselskiego Monde Selection, czy amerykańskiego Spirits Competition. W roku 2006 wódka Chopin zdobyła podwójny złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco.